Solceller på Egmont HøjskolenGul gang vest

Gul gang øst

Oversigtskort

Langhus

Messe


15 kW invertere i museet
Produktion - idag Kumulativ Komparativ Gul gang Langhus Messe Parkfløj Rød gang Skovfløj Vandhalla
Effekt - idag Kumulativ Komparativ Gul gang Langhus Messe Parkfløj Rød gang Skovfløj Vandhalla
Produktionshistorik Kumulativ Komparativ Gul gang Langhus Messe Parkfløj Rød gang Skovfløj Vandhalla

Egmont Højskolen og Vandhalla bruger MEGET strøm. Vi producerer imidlertid også selv strøm - med solceller! Den 10/6/2015, producerede vi 1772 KwH, kilowatt-timer, hvilket er vores foreløbige rekord. Til sammenligning kan det nævnes, at en gennemsnitsdansker ifølge energistyrelsen bruger ca. 1500 KwH - på et år.... Men inden vi får hænderne for højt op, skal vi være opmærksomme på, hvor meget strøm højskolen faktisk bruger. Opvaskemaskinen i køkkenet, som måske er vores værste strømsluger, bruger ca. 30.000 watt, når den kører max. D.v.s at den på en dag, hvis den kørte 24/7, ville bruge 30Kw*24h=720KwH, altså 41% af den strøm solcellerne kan producere på en rigtig solrig dag. Forhåbentlig kører den kun på max en lille brøkdel af 24/7... Så vores næste øvelse for at spare strøm er at finde ud af, hvor vi kan minimere vores strømforbrug.
Solcellepanelerne producerer jævnstrøm, som skal transformeres om til vekselstrøm med en spænding på 220 volt, for at vi kan anvende elektriciteten. Det bliver gjort af nogle apparater, der kaldes invertere. Anlægget består af 18 af disse i forskellige størrelser. De er udover el-nettet koblet sammen med skolens computer-netværk, så man kan hente information fra dem om, hvor meget strøm de laver på et bestemt tidspunkt, også kaldet effekt, som måles i Watt. Derudover kan de fortælle, hvor meget strøm i KwH, de hver især har lavet i løbet af dagen.
Jeg har programmeret nogle oversigtsgrafer, hvor man kan se detaljer omkring solcellernes el-produktion. Du kan se de enkelte tagfladers produktion ved at klikke på tagfladernes navne herover. De samlede tal for alle tagflader står under "kumulativ" og "komparativ", og det er nok de mest interessante grafer. Kumulativ betyder, at tallene er lagt sammen for tagfladerne, komparativ betyder, at de enkelte tagfladers tal kan sammenlignes. Husk at effekt er øjebliksbilleder af strømproduktionen og produktion er den samlede strømproduktion op til et bestemt tidspunkt. Historik-tallene viser el-produktionen tilbage i tiden, pt. 40 dage. Vær opmærksom på, at hvis du vil se data over el-produktionen efter kl. 24:00 og før solopgang, så er graferne naturligvis helt tomme, da inverterne "sover" p.g.a mangel på lys - undtaget er historikken. :-) Hans OttoDen "søde" lyd fra to 15 kilowatts invertere i museet imens de producerer 21.726 watt!


Parkfløj

Rød gang vest

Rød gang øst

Skovfløj

Solgård

Vandhalla